Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1) (#Vilnius) « terug

Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1)

Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1)

Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1)

Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1)

Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1)

Strompelen door de Baltische Staten (Deel 1)

 

Vilnius hangt vol graffiti en alle verkeersborden zitten volgeplakt met stickers. De jongeren spreken uitstekend Engels en de meisjes zijn mooi. Volgens mijn reisgenoot David zijn ze allemaal veertien, maar in Davids wereld is de stap van veertien naar veertig een kwestie van een vloek en een zucht. Meer informatie uit zijn verwrongen wereld leest u op Poliziek. Het betreden van deze site is op eigen risico.

Veel oude stadjes zijn op een heuvel gebouwd of aan een rivier. Bij Vilnius hebben ze dat zo goed en zo kwaad als dat ging gecombineerd en ligt de oude stad op een soort helling naar een rivier. Aan de andere kant van deze rivier ligt de Europa Mall en de CUP Mall. Dit zijn beide plekken waar je in een vrijwel steriele omgeving spullen kunt kopen. Vooral kleding en schoenen, dat is. Geen wandelstokken of zo. Eigenlijk is de hele stad tamelijk steriel. De oude stad is zo netjes gerestaureerd dat het doet denken aan een openluchtmuseum. Momenteel wordt er een oude vestingmuur gebouwd. Mocht u zich in de toekomst ooit in Vilnius bevinden, laat u niets wijsmaken: die middeleeuwse muur was in 2012 nog niet af.

Schoon en troosteloos
De straat is zo schoon, dat het wel lijkt alsof er niemand zo maar zijn troep van zich af smijt. En dat is niet alleen een privilege van het oude centrum; ook de buitenwijken zijn schoon. Schoon en troosteloos, om precies te zijn. Van de meeste architectuur daar, zouden zelfs de meest doorgewinterde Bijlmer-bewoners in snikken uitbarsten.  Zeker als je bedenkt dat in dergelijke buurten de interieurs van een kwaliteit zijn, waar Leen Bakker persoonlijk zijn excuses voor zou komen aanbieden. En dat doet Leen niet zo snel. Dat is algemeen bekend.

Voor bierenthousiastelingen is Vilnius een topstad. Een halve liter kost er rond de euro en er zijn verschillende soorten te krijgen. Je krijgt het zelden in een glas van hetzelfde merk als het bier, maar dat zijn details. Je kunt ook cider bestellen, maar tenzij je een meisje van veertien bent, kun je dat beter niet doen. De tinnef luistert naar de naam Kiss en smaakt naar seven up met appelsap. Ik heb werkelijk geen flauw idee of er überhaupt alcohol in zit.

Op enig moment lijkt ‘Tulpen uit Amsterdam’ ingezet te worden
In een kroegje dat tevens als restaurant dienst doet zit een man op een Casio-keyboard liedjes te spelen. Hij krijgt de zaal niet plat, want wij zijn zo’n beetje de enigen in de zaal en al zouden we dol zijn op Litouwse liedjes, dan nog zou de kans groot zijn dat de vertolking van deze man die lol volkomen zou vergallen. Op enig moment lijkt ‘Tulpen uit Amsterdam’ ingezet te worden, maar tenzij de tekst recent veranderd is in een Litouwse variant en het refrein is vervangen door een andere melodie, is het waarschijnlijk toch een ander liedje.

Buiten drinken we het bier staand, wat als een enorme bevrijding voelt 
Er zijn nog twee mensen: Roberto met een collega. Hij heeft een tijdje in Monster, bij Den Haag,  in een hotel gezeten.  Hij  werkt voor Lyonesse en reist in die hoedanigheid veel. Hij is verschrikkelijk benieuwd of we hash bij ons hebben. Verder is hij nauwelijks interessant. Het collega-meisje naast hem ook niet echt. Even later gaan ze weg. Zij nuchterder dan hij. Een tijdje later worden we verzocht om ons bier buiten op te drinken en wordt het bier overgegoten in een plastic beker. Dit lijkt botter dan het gaat. Het meisje is zeer verontschuldigend en legt uit dat zij  wel eens naar huis wil. We zijn tegen die tijd ook nog de enige klanten. Buiten drinken we het bier staand, wat als een enorme bevrijding voelt. Waar kun je tegenwoordig nog gewoon staand een biertje drinken op een terras? Vilnius is een heerlijk stad!

Pedofiel misbruikt meisje
De volgende ochtend wordt er gedemonstreerd bij het regeringsgebouw. Er is iets onduidelijks aan de hand met een pedofiel een misbruikt meisje, mensen die onder verdachte omstandigheden zijn overleden en natuurlijk een grootse politie-inval. Bijna iedereen daar is veertien. Meer info hier. Als je globaal het verhaal aanhoort zou je zweren dat alleen de priester nog ontbreekt. Als de Village People in plaats van uit homo’s uit pedofielen zou bestaan, dan was de band samengesteld uit  een advocaat-generaal, een priester, een aerobics instructeur en een zwemleraar.

 

 

 

 

 

 

 

 
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/b/4/maartenbrante.com/httpd.www/application/controllers/IndexController.php on line 217